Over Piet

pietschaap webDe ouderen onder ons kennen nog wel het leesplankje met Aap-Noot-Mies uit 1910. Heel wat minder bekend is het dat er ook een Woerkums leesplankje (leesplangeske) bestaat, gemaakt door Woerkummer Piet Schaap. Met tekeningen van Grûne mè witte, een Wefke of het Kerrekedak. Of een kleiner plangeske met de plaatjes: Annoportje, Romse kerkske en Botje. Als jongen hield Piet al van tekenen. Op school op vrijdagmiddag tijdens het vrij tekenen werd hij vaak door zijn klasgenoten uitgekozen als de beste tekenaar, dat leverde hem vaak een reep chocolade op. Het tekenen bleef een hobby. Maar toen Piet door reorganisatie van het autobedrijf waar hij werkte op straat kwam te staan en tevergeefs heel wat sollicitatiebrieven verstuurde, gaf men hem op het arbeidsbureau het advies om van zijn hobby zijn werk te gaan maken.

Zo werd Piet zelfstandig ondernemer. Hij begon met het na tekenen van een oude zwart-witte historische foto in kleur, een minitieus werkje omdat de menselijke figuren op de foto zo piepklein waren.

Ook maakte hij aparte schilderijtjes van de tekeningen van het leesplankje dat hij twaalf jaar geleden voor de kerk had gemaakt. Toen was hij door een paar dames uit de kerk gevraagd of hij een Woerkums leesplankje zou kunnen maken dat tijdens de bezichtiging van de kerk aan de toeristen verkocht kon worden. Piet kreeg vijftien Woerkumse woorden, waarbij hij de tekeningen maakte. Het plankje kreeg het uiterlijk van het leesplankje uit 1910, maar nu met Woerkumse woorden. Dat eerste plankje is in 1996 aangeboden aan dominee Hendriksen, predikant van de Hervormde kerk in Woudrichem en dat leesplankje werd een groot succes. Er wordt nu aan een nieuwe druk gewerkt. Verder heeft Piet een prachtige tekening in kleur gemaakt van de Visbank, die vroeger op de hoek Kerkstraat Molenstraat was. Ingelijst werkelijk een juweeltje. Nu is hij bezig aan een tekening van de Gevangenpoort. Het leuke is dat hij op deze tekeningen mensen erbij tekent, wat hij ‘stofferen’ noemt, dat geeft iets levendigs aan de tekening.

Ook heeft Piet het wapen van Woudrichem driedimensionaal gegoten in de exacte kleur zoals is voorgeschreven en kreeg hiervoor toestemming van de burgemeester om die te verkopen. Maar Piet heeft nog veel meer op zijn programma staan en wil ook schoolplaten gaan tekenen over de Woerkumse historie. De tegels, tekeningen en leesplankjes zijn te verkrijgen bij Slijterij de Pomp in Woudrichem, bij ‘Doe het zelf centrum’ Beukhof in Giessen en in Andel bij drukkerij HH Productions.

Tekst: Sophie Krale